Wie zijn wij?

Wij willen, dat zoveel mogelijk mensen de waarden van Ubuntu gestalte geven en daardoor Dragers worden. Dan zijn wij dat dus eigenlijk allemaal! Onderstaande dragers zetten zich voor dit doel in binnen de Stichting Ubuntu Nederland:

Bestuursleden:

Johan Verhagen, penningmeester
Jack Cox
Annette Nobuntu Mul, voorzitter

Raad van Wijs Advies:
Prof. Dr. Jo Caris
Drs. Marijke Frijters
Dr. Henk Haenen

Ambassadeurs

Babah Tarawally

Babah Tarawally (1972) is schrijver en journalist. Hij vluchtte in 1995 uit Sierra Leone, en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Hij is columnist voor Trouw, docent aan de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap en Burgerschap’ aan de IsvW namens Ubuntu Society en schreef de romans De god met de blauwe ogen (2010), De verloren hand (2016) en Gevangen in zwart-witdenken. Sinds 2022 is hij Ambassadeur voor Stichting Ubuntu Nederland.

Zie Babah Tarawally TEDX-talk: https://youtu.be/rOkHAbxiGDI

Kevin Chaplin

In September 2006 Kevin took up the position of Managing Director of the Amy Foundation Trust (zie projecten) and the South African Ubuntu Foundation Trust, incorporating the Ubuntu Business Networking, Ubuntu Leadership, The South African Academy of Entrepreneurship, Ubuntu Festival and Ubuntu Business & Motivational Speaking.

He was previously Provincial Manager, First National Bank Western Cape and prior to that Sales and Service Director Cape Town, Director Human Resources & Admin FNB First Commerce Gauteng and National Industrial Relations Manager. Kevin is also Past Chairman of Business against Crime Western Cape & a National Board member.

He is also a Board Member of the following:
National Business Intitiative, SA Student Travel Services, Previous Directorships, Fairest Cape Association Nants'Ingqayi, Eluthandweni Homes for Aids Orphans, Paediatric HIV Foundation, Western Cape Education FoundationIkamva Labantu, Executive Committee Member of Business Arts SA.

Voor ons is Kevin de verpersoonlijking van Ubuntu zelf! Zijn ontoombare inzet van eigen talenten voor de South African Ubuntu Foundation and Amy Foundation trusts heeft ons geinspireerd om de Stichting Ubuntu Nederland op te richten. Als professional en als vriend heten wij hem meer dan welkom als Ambassadeur van onze Stichting!

Stef Bos

Begin jaren negentig trok ik voor de eerste keer naar Zuid Afrika om samen te werken met de songwriter en protestzanger Johannes Kerkorrel. Tijdens de opnamesessies waarin we voor Nederlands, Afrikaans en Xhosa een muzikale verbinding zochten kwam ik voor het eerst in aanraking met de Ubuntu-gedachte. Sommige zwarte muzikanten met wie ik werkte openden een nieuwe muzikale horizon omdat ze sterk werkten vanuit het idee dat je voorbij je ego moet musiceren, voorbij jezelf moet denken om tot iets te komen wat de moeite waard zou kunnen zijn qua vertelling. De mooiste omschrijving van het Ubuntu-begrip vind ik nog altijd de volgende: "Ik ben omdat wij zijn". Eigenlijk komt het dicht in de buurt met het idee waarmee ik grootgebracht ben "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet". Wat dat betreft denk ik dat het idee universeel is en was, maar in sommige tijden, zoals de onze, soms overspoelt dreigt te worden door een materialisme en individualisme dat ons niet bepaald gelukkig maakt. "Wij zijn een deel van een geheel" was het uitgangspunt van een solo die ik in 2011 en 2012 speelde. Een thema dat het Ubuntu idee vertaalt naar onze cultuur. Vandaar dat ik de Stichting Ubuntu Nederland een warm hart toedraag.

Stef Bos

(Foto: © Hans Vangeel (CPU)  © Cutting Edge - 17 juli 2011)